Parkeerreglement Antwerpen wijzigt vanaf 1 augustus 2023

Straatparkeren in het centrum van de stad kan vanaf 1 augustus 2023 enkel nog voor vergunninghouders. In en rond het centrum van Antwerpen verandert er heel wat. Hieronder een overzicht.

Parkeerreglement Antwerpen wijzigt vanaf 1 augustus 2023

Parkeerzone voor vergunninghouders

Stad Antwerpen maakt werk van een voetgangersvriendelijk centrum voor zowel bezoekers als bewoners. Daarom wordt vanaf 1 augustus 2023 een parkeerzone ingevoerd waar enkel bewoners met een parkeervergunning en bepaalde vergunninghouders (zorgverstrekkers, ondernemers en autodelers) mogen parkeren op straat. Wie hier parkeert zonder vergunning kan per 5 uur een parkeerretributie van 44 euro ontvangen.

De zone ligt tussen de Brouwersvliet en Ankerrui in het noorden, de Leien in het oosten, de Scheldestraat, Kronenburgstraat en Kasteelpleinstraat in het zuiden, en de Schelde in het westen. Deze grensstraten liggen zelf niet in de nieuwe parkeerzone.

Parkeerreglement Antwerpen wijzigt vanaf 1 augustus 2023

Parkeerzone voor vergunninghouders

De nieuwe parkeerzone omvat 4 bewonerszones: Sint Andries, Theaterbuurt-Meir, Historisch Centrum en Universiteitsbuurt. Ben je gedomicilieerd in de nieuwe parkeerzone? Dat kan je met een parkeervergunning voor bewoners nog steeds gratis en onbeperkt parkeren in je bewonerszone (niet in de volledige nieuwe parkeerzone). Voor jou verandert er dus niets.

Nieuw is wel de bezoekerspas, die je enkel kan aanvragen als je gedomicilieerd bent in de nieuwe parkeerzone. Hiermee kan je bezoekers digitaal registreren zodat ze maximaal 3 uur op straat kunnen parkeren tegen €3,80 per uur. In een park-and-ride of betaalparking kunnen bezoekers langer en goedkoper parkeren. Meer informatie over de bezoekerspas.

Verder zullen ook autodelers, ondernemers (uit bepaalde beroepscategorieën) en zorgverstrekkers met de juiste parkeervergunning hier kunnen blijven parkeren. Laden en lossen blijft ook toegestaan. Bezoekers met een parkeerkaart voor personen met een handicap, zullen hier nog gratis kunnen parkeren op de voorbehouden plaatsen of op de andere plaatsen mits registratie. Opgelet: in de Nationalestraat geldt een Shop & Go-regeling. Gratis en onbeperkt parkeren kan er tijdens de winkeluren enkel op de voorbehouden plaatsen. Meer info vind je hieronder.

Ben je een bewoner of handelaar in centrum Antwerpen? Dan ontvang je nog een brief met meer informatie over de aanpassingen.

Bereikbaarheid Antwerpen centrum

Als bezoeker (zonder bezoekerspas) zal je vanaf 1 augustus 2023 niet meer op straat kunnen parkeren binnen de nieuwe zone voor vergunninghouders. Je kan wel nog steeds het centrum bereiken via tram, bus, trein, taxi, DeWaterbus, deelmobiliteit of (elektrische)fiets. Kom je met de auto? Parkeer dan in één van de 9 park-and-rides aan de stadsrand of in een publieke betaalparking in het stadscentrum. Slim naar Antwerpen geeft je reisadvies op maat en een overzicht van alle slimme alternatieven om naar de stad te komen.

Shop & Go in de Nationalestraat

De Nationalestraat krijgt een Shop & Go-regeling zodat je er als bezoeker kan parkeren voor korte boodschappen. Je zal er max. 30 minuten kunnen parkeren tijdens de winkeluren (van maandag tot en met zaterdag en van 9 tot 18 uur). Het tarief is €3,80 en betalen kan via app, sms of aan een automaat. Buiten de winkeluren en op zon- en feestdagen kunnen enkel vergunninghouders parkeren in de Nationalestraat. Meer informatie over parkeren in de Nationalestraat.

Opgelet: tijdens de winkeluren geldt de Shop & Go-regeling in de Nationalestraat. Bezoekers met een parkeerkaart voor personen met een handicap kunnen dan enkel gratis en onbeperkt parkeren op de voorbehouden plaatsen. Op alle andere plaatsen mogen ze, net als andere bezoekers, maximaal 30 minuten parkeren tegen € 3,80.

Parkeren met een parkeerkaart voor personen met een handicap

Heb je een parkeerkaart voor personen met handicap? Dan zal je overal (behalve in de Nationalestraat tijdens de Shop & Go-uren) gratis kunnen blijven parkeren, op voorwaarde dat je je nummerplaat vooraf eenmalig registreert. Per kaart kan je 2 nummerplaten registreren. Het registratieformulier is vanaf 1 juni beschikbaar op www.antwerpen.be/registratie-handicap.

Op de voorbehouden plaatsen kan je gratis blijven parkeren zonder registratie. In beide gevallen moeten je steeds je parkeerkaart achter de voorruit leggen.

Parkeervergunning voor zorgverstrekkers

Verpleeg- en zorgkundigen, vroedvrouwen, kinesisten en artsen zullen vanaf 1 augustus 2023 een parkeervergunning voor zorgverstrekkers kunnen aankopen. Met deze parkeervergunning kunnen ze in alle tariefzones parkeren, inclusief de nieuwe parkeerzone voor vergunninghouders. De parkeervergunning kost 75 euro per maand (inclusief btw) en kan voor één maand, drie maanden of een jaar worden aangekocht. Meer informatie over de parkeervergunning voor zorgverstrekkers.

Flexibel abonnement

Parkeer je regelmatig op straat in Antwerpen? Dan kan je vanaf 1 augustus 2023 vooraf parkeergeld betalen via het flexibel abonnement. Zo is het niet meer nodig om telkens opnieuw een parkeersessie op te starten en stop te zetten. Het flexibel abonnement is beschikbaar voor alle tariefzones behalve voor de nieuwe parkeerzone voor bewoners en vergunninghouders.

Bron: antwerpen.be

Voor meer info zie ook: slimnaarantwerpen.be