Kaleien: de verschillende systemen

september 12, 2018

De wereld van bouwen en wonen kent wereldwijd een enorme verscheidenheid. Door de eeuwen heen pasten lokale bewoners technieken toe met de materialen die ze in hun eigen omgeving konden vinden. Natuurlijke grondstoffen voor ruwbouw werden eeuwenlang uitgetest tot ze functioneerden. Streekgebonden omstandigheden fungeerden als strenge scheidsrechter. met de komst van de moderne fysica en scheikunde werd de bouwwereld danig geglobaliseerd. Lokale technieken die door de eeuwen heen hun nut hadden bewezen werden plots in vraag gesteld of simpelweg vervangen door de moderne systemen. Uiteraard kwam dit de woonkwaliteit en de beschikbaarheid van betrouwbare bouwmaterialen ten goede. Het blijft echter een typisch menselijk eigenschap om ondanks deze moderne middelen de streekgebonden technieken toch weer te willen integreren in hun moderne bouwwijze.

Een mooi voorbeeld hiervan is het “kaleien”. In een nog niet zo ver verleden kalkten landbouwers uit onze contreien jaarlijks hun hoeve met een kalkmengsel. Aangezien hun hoeve decennia lang jaarlijks werd gekalkt ontstond er na verloop van tijd een mooie textuur die in feite niet meer was dan een opeenhoping van die jaarlijkse dunnen laagjes. De moderne consument houdt wel van dat uitzicht. Hij gaat op zoek naar dezelfde optiek als dit kalkverfsysteem, maar stelt vanzelfsprekend hogere eisen aan de duurzaamheid. Met dit gegeven ging Caparol reeds tientallen jaren geleden aan het werk. Het gevolg hiervan is een aantal “kaleisystemen” die weliswaar dezelfde optiek hebben als het traditionele kaleien, maar dan met het gebruiksgemak en de prestaties van de meest moderne verfsystemen.

The Performer
Dit kaleisysteem is specifiek ontwikkeld voor objecten met een zeer hoge levensverwachting. In de jaren ’80 was er (o.a. vanuit de middens van Monumentenzorg) vraag naar een kaleisysteem dat een lange levensduur met een gering onderhoudsinterval kon garanderen. Dit systeem werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met specialisten op het gebied van Monumentenzorg en aangepast aan de behoeften van de Belgische gevels. Al snel echter ontdekten onze verwerkers ook de voordelen van dit systeem voor eigenaars van particuliere woningen. Dit systeem staat al sinds die tijd bekend om zijn typisch, traditioneel uitzicht en zijn voortreffelijke prestaties op gebied van bescherming en onderhoud. Uitvoering door vakkundig personeel is een vereiste.

The Allrounder
De variante op basis van moderne silicaattechnologie is beter geschikt voor gevels waar dampopenheid cruciaal is. Hier kan men enkel starten vanop een nog onbehandelde bakstenen ondergrond. een lichte kaleistructuur waarborgt een karakteristiek mat en mineraal uitzicht.

The Easy One
Kaleien kan ook anders. Dit systeem maakt kaleien naast efficiënt en decoratief ook eenvoudig. Of het nu is op reeds geschilderde of op onbehandelde baksteen. De licht vullende structuurlaag werkt tegelijk scheuroverbruggend waardoor kleine barstjes op efficiënte wijze worden geneutraliseerd.

Afwerken gebeurt dan met dé topper uit het gevelvervengamma: Muresko SylaCryl. Dit product is tegelijk mat en actief tegen atmosferische vervuiling door zijn gepatenteerde technologie; Aankleuren kan in nagenoeg alle kleuren via ColorExpress.

The Original
Met dit systeem gaan we terug naar de roots van het kaleien. De producten uit het Histolith-gamma bewijzen hun nut door het combineren van moderne toepassingsvereisten met een traditionele inslag, bijvoorbeeld op beschermde momumenten wereldwijd.

Kaleien was in het verleden enkel mogelijk met kalkproducten. Ook nu nog vormt dit klassieke ingrediënt de basis voor dit Histolith kaleisysteem, hoewel er om het gebruiksgemak en de levensduur te optimaliseren wel wat moderne additieven zijn toegevoegd.

Bron: www.caparol.be